سردار مجید در توضیح این کلاهبرداری اشاره کرد که معاملات انجام شده در حوزه خرید و فروش املاک و عمدتا در استان زنجان صورت گرفته است. در بررسیهای اولیه مشخص شد که طرفهای معامله که مورد کلاهبرداری قرار گرفتهاند، انبوهسازان املاک بودهاند که در قبال پرداخت ارز دیجیتال اقدام به معامله کردهاند. در یکی از معاملات انجامشده تعداد ۷۷ ملک تجاری و مسکونی به ارزش بیشتر از ۱۳۱ میلیون دلار معادل ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به فروش رسیده است.
سردار مجید در ادامه افزود:
در بررسی فنی کیف پول مورد ادعا، توسط کارشناسان این پلیس مشخص شد ارزهای نمایش داده شده در داخل کیف پول صوری، حباب و فاقد ارزش بوده و قابلیت تبدیل شدن به ارزهای دیگری را نداشته و فقط امکان جابه جایی داخلی بین کیف پولهای همان اپلیکیشن وجود دارد.
رییس پلیس فتا عنوان کرد که متهم با نمایش عددی مبلغ به دلار و با توجه به عدم آشنایی فروشنده با ارزهای دیجیتال با اخذ وکالت فروش از فروشنده و تعیین موعد ۳ ماهه نقد شدن ارزهای دیجیتال صوری نمایش داده شده مورد ادعا، امکان هرگونه معاملات بعدی را به صورت کاملا قانونی برای خود فراهم کرده بود.
سردار وحید مجید در انتها به هموطنان توصیه کرد که با توجه به ریسک بالای حوزه رمز ارزها و افزایش کلاهبرداریها در صورتی که تمایل به هر گونه فعالیت اقتصادی و تجاری در حوزه رمز ارزهای رایج را دارند ابتدا آسیبها و تهدیدات را کاملا شناسایی کنند و با آگاهی کافی نسبت به فعالیت در این حوزه اقدام کنند.
برای جلوگیری از کلاهبرداری در معاملات رمزارز چه باید کرد؟
متاسفانه کلاهبرداران در معاملات رمزارزها از ترفندهای مختلفی مانند استفاده از توکنهای بیارزش و شتکوینها، تراکنشهای ناقص و جعل در اطلاعات خروجی کیف پولها استفاده میکنند.
خوشبختانه روش استفاده از شت کوینهایی که قابلیت فروش ندارند از سمت اکثر افراد قابل تشخیص است. در روش استفاده از تراکنشهای ناقص فرد انتقال دهنده با نشان دادن رسید فرستادن رمزارز به طرف دیگر معامله ادعا میکند که تراکنش انجام شده است و مدت زمانی لازم است تا به حساب او بنشیند. حال آنکه حتی با فرض جعلی نبودن این رسید پرداختی فرد کلاهبردار میتواند با کاهش کارمزد انتقال باعث شود که این تراکنش توسط ماینرهای آن شبکه انتخاب نشود و پس از گذشت مدتی تراکنش برگشت خورده و به موجودی او در کیف پول اضافه شود. ذکر این نکته ضروری است که تا زمانی که تراکنش توسط ماینرها تایید نشود، UTXO آن آدرس کیف پول دچار تغییر نمیشود یعنی همچنان آن شخص مالک آن دارایی است.
اما روش دیگری که توسط کلاهبرداران استفاده میشود، نصب کیف پولهای جعلی است که اطلاعات تنها در سرورهای آن کیف پول جعلی تغییر میکنند نه در بلاکچین مورد ادعای آنها. این کار میتواند به ۲ روش انجام شود: ۱- درخواست فرد شیاد برای گرفتن تلفن همراه و پاک کردن نسخه اصلی کیف پول و جایگزین کردن نسخه تقلبی ۲- توسط ارسال یک لینک مخرب به تلفن همراه فرد قربانی که همین فرآیند را انجام میدهد.
در روش بعدی فرد شیاد سعی میکند که اطلاعات یک توکن بیارزش را در تلفن همراه فرد قربانی دستکاری کند. به عنوان نمونه در بخش Add Custom Tokens اکثر کیف پولها شما میتوانید پس از وارد کردن آدرس قرارداد یک توکن، نماد توکن را نیز انتخاب کنید. کلاهبرداران در این شیوه نماد توکن را به صورت رمزارزهای مطرح مثل BTC، ETH و USDT وارد میکنند. حال اگر هر مقدار از آن توکن بیارزش به آدرس کیف پول شما واریز شود؛ کیف پول شما آن مقدار را با نماد BTC، ETH یا USDT نمایش میدهد حال آنکه واقعا این رمزارزها به حساب شما واریز نشدهاند. البته برای انجام این کار فرد کلاهبردار باید برای لحظاتی به گوشی شما دسترسی داشته باشد.