شاید از اسم آن بترسید و فکر کنید که مقوله «کاستوم رام» خیلی پیچیده است، در حالی که اصلاً چنین نیست. در این مطلب قصد داریم به معرفی رام کاستوم و کاربردهای آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
رام کاستوم (Custom ROM) چیست؟
شاید به خاطر وجود عبارت ROM در نام رام کاستوم، ذهنتان به سمت حافظههای ROM یا Read-Only Memory برود. حافظههای ROM فقط قابل خواندن هستند و نمیتوان در آنها تغییراتی ایجاد کرد. ولی «رام کاستوم» ارتباط خاصی به «رام» ندارد. در دنیای اندروید، منظور از رام همان «سیستم عامل» است و رام کاستوم یعنی «سیستم عامل سفارشی» و شما میتوانید آن را به سادگی عوض کنید.
وقتی که در مورد نصب یا فلش کردن رام روی گوشی اندرویدی صحبت میکنیم، منظور ما «پاک کردن و دوباره نصب کردن اندروید قدیمی و نصب اندروید جدید» است؛ درست مانند عوض کردن ویندوز کامپیوتر. حافظه گوشی را پاک یا فرمت کنید و سپس سیستم عامل یا «رام» جدید را نصب کنید.
رام کاستوم یا «سیستم عامل سفارشی»، یک نسخه از سیستم عمل اندروید است که دستخوش تغییر شده و بعضاً بهبودهایی داشته است. شرکت گوگل، سورس کد سیستم عامل اندروید را در دسترس همه گذاشته و رام کاستوم در حقیقت نتیجه فرآوری همین سورس کد است. توسعه دهندگان رام کاستوم به آنها قابلیتهای جدید اضافه میکنند و پایداری آنها را افزایش میدهند. پس یک کاستوم رام میتواند ویژگیها و تغییرات متعددی داشته باشد تا روی یک دستگاه اندرویدی، بهتر اجرا بشود. این تغییرات میتوانند تنها در حد تغییر منوها باشند و به بخشهای بنیادی مانند سرویسهای پس زمینه و نرم افزارهای پیشفرض برسند.
آیا رام کاستوم ناامن و ناپایدار است؟
بسیاری از متخصصین نرم افزار دور هم جمع میشوند تا بتوانند بهترین، سریعترین و پایدارترین رام کاستوم را بسازند. معروفترینِ آنها گروه CyanogenMod است که رامهای آنها بیش از 70 مدل دستگاه را پشتیبانی میکنند. شاید فکر کنید که چون این رامها توسط برنامه نویسهای عادی توسعه داده شدهاند و متعلق به شرکتهای بزرگی مثل سامسونگ نیستند، ممکن است ناامن یا ناپایدار باشند، در حالی که اصلاً اینطور نیست. در بسیاری از موارد، رام کاستوم از رام اصلی چندین مرتبه بهتر و پایدارتر است. فاصلههای زمانی کوتاه بین بروزرسانیها و قابلیتهای جالب، چیزهایی نیستند که بتوانید در رامهای رسمی پیدا کنید.
مزیت اصلی نصب رام کاستوم، ارتقای نسخه اندروید گوشیهای قدیمی است. گوشیهای اندرویدی معمولاً فقط دو سال بروزرسانی میشوند و پس از آن، شرکت سازنده دیگر اندروید جدید برای آنها عرضه نمیکند؛ اما توسعه دهندگان رامهای کاستوم، اینجا دست به کار میشوند و اندرویدهای جدید را در قالب رام کاستوم برای گوشیهای قدیمی عرضه میکنند. شما میتوانید با نصب یک رام کاستوم روی گوشی قدیمی خودتان، نسخه اندروید آن را بهبود دهید و از قابلیتهایی که منحصر به اندرویدهای جدیدتر است، استفاده کنید.
معرفی چند رام کاستوم معروف
اگر یک گوشی قدیمی دارید و میخواهید نسخه اندروید آن را ارتقا دهید، یا اینکه از رام اصلی گوشی خود راضی نیستید، نصب رام کاستوم گزینه مناسبی برای شماست. در ادامه، رامهای کاستوم معروف و توصیه شده را مشاهده میکنید:
- CyanogenMod: یک سیستم عامل مینیمالیستی و پرسرعت و پایدار برای دستگاه شما
- AOKP: یک رام کاستوم خوب که محبوبیت آن رو به افزایش است. این رام، یک رام سبک است و فضای بسیار زیادی برای شخصی سازی در اختیار شما قرار میدهد. این رام در حال حاضر از دستگاههای زیادی پشتیبانی نمیکند، ولی بد نیست نگاهی به آن بیندازید. شاید از دستگاه شما پشتیبانی کند…!
- Android Revolution HD: این رام، یکی از سنگینترین رامهای سفارشی است و روی جلوههای بصری و زیبایی ظاهری رابط کاربری تمرکز میکند. این رام بیشتر برای گوشیهای HTC و ASUS Nexus موجود است.
مزایای نصب رام کاستوم روی دستگاه اندرویدی
- بروزرسانی منظم: رامهای رسمی چند ماه به چند ماه بروزرسانی میشوند و برای یک پچ امنیتی ساده، باید چندین ماه صبر کنید؛ در حالی که برای رام کاستوم اینطور نیست. برای رامهای سفارشی هر چند هفته یک بار بروزرسانی منتشر میشود. البته بستگی به نسخه اندروید هم دارد و این ویژگی، برای اندرویدهای جدید صادق است و نباید انتظار داشته باشید که رام اندروید ۶ هر چند هفته یک بار بروزرسانی دریافت کند!
- روت شدن دستگاه: برای نصب رام کاستوم، باید دستگاه شما روت شده باشد. با روت شدن دستگاه، میتوانید هر تغییری که بخواهید روی سیستم عامل اندروید خود اعمال کنید و آن را بهبود دهید.
- تغییر پذیری آسان و شخصی سازی متنوع: به خاطر روت بودن دستگاه پس از نصب رام کاستوم، شما میتوانید همه چیزِ رام کاستوم را شخصی سازی و سفارشی کنید. به محض اینکه از چیزی در رام سفارشی خوشتان نیامد، آن را مطابق میل خود تغییر دهید.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. نظر شما در مورد رامهای سفارشی چیست؟ آیا تاکنون از آنها استفاده کردهاید؟ به نظر شما کدام رام سفارشی از همه بهتر است؟ دیدگاههای خود را حتماً با ما در میان بگذارید.